Maroko to jeden z ciekawszych krajów, szczególnie pod względem kulinarnym. Bowiem kuchnia marokańska to jedna ze smaczniejszych i bardziej aromatycznych na świecie. Patrząc na cały kontynent afrykański, to właśnie potrawy z Maroka zrobiły największą furorę. Marokańczycy nie szczędzą sobie przypraw, takich jak kolendra, czosnek, mięta, kardamon, cynamon, szafran czy papryka. Uwielbiają kuskus, daktyle, orzechy i rośliny strączkowe. Na ich stołach króluje też mięso, takie jak jagnięcina czy baranina. Do tego jedzą całkiem sporo warzyw – pomidorów, bakłażanów i papryk.
Kuchnia marokańska to miks wpływów wielu kultur, od typowo arabskich, przez afrykańskie, po europejskie. Mimo iż na potrawy w Maroko głównym wpływ miał tutejszy lud Berberów oraz po części także Arabów, to swoją cegiełkę przyłożyli okupanci. Dlatego w kuchni marokańskiej można odnaleźć typowo brytyjskie, hiszpańskie czy francuskie smaki. Wraz z nimi do Maroko przywędrowała oliwa z oliwek, same oliwki czy też cytrusy. Z Francji wzięły się słodkie rogaliki oraz kawa z mlekiem na śniadanie. Jest też mnóstwo potraw, które wywodzą się typowo z kuchni afrykańskiej. Wszystkich ich warto na pewno spróbować.
Mapa Maroko
Czego warto spróbować podczas wypoczynku w Maroko?
Meshvi – to rodzaj grillowanego mięsa, ryb czy warzyw na długich szpikulcach do szaszłyków. Podawane z kuskusem i harisą, czyli pastą z ostrych papryczek.
Pastilla – to z kolei rodzaj ciasta francuskiego, które jest nadziane mięsem drobiowym, wraz z kiszonymi cytrynami i migdałami. Do tego posypane – uwaga cukrem i cynamonem. Smakuje o dziwo dobrze, ale dla niektórych samo spróbowanie może być nie do przejścia.
Harira – znana ostra zupa, przygotowywana na mięsie, pomidorach i soczewicy z ciecierzycą. Potrawa bardzo syta i aromatyczna. Dobrze przyprawiona kuminem, kolendrą i szafranem oraz dodatkiem soku z limonki oraz co ciekawe daktyli.
Tadżin – to chyba jedna z najbardziej znanych potraw w Maroko. Dokładnie to rodzaj gulaszu, który przygotowuje się w specjalnych glinianych naczyniach – tajin. Zazwyczaj to jagnięcina lub kurczaka wraz z towarzystwem kiszonych cytryn, migdałów i daktyli. Serwowane z kaszą kuskus albo chlebkami pita.
Kuskus – tak to również może być osobna potrawa, którą warto spróbować w Maroku. Wariacji podawana kuskusu jest pełno, od opcji z mnóstwem warzyw, po dodatek mięsa, świeżych ziół czy nawet rodzynek i cynamonu. Kompletnie obce nam smaki, których możemy doznać akurat w tej części Afryki.