Wakacje w Afryce

Kuchnia w Maroku i co warto zjeść?

Maroko to jeden z ciekawszych krajów, szczególnie pod względem kulinarnym. Bowiem kuchnia marokańska to jedna ze smaczniejszych i bardziej aromatycznych na świecie. Patrząc na cały kontynent afrykański, to właśnie potrawy z Maroka zrobiły największą furorę. Marokańczycy nie szczędzą sobie przypraw, takich jak kolendra, czosnek, mięta, kardamon, cynamon, szafran czy papryka. Uwielbiają kuskus, daktyle, orzechy i rośliny strączkowe. Na ich stołach króluje też mięso, takie jak jagnięcina czy baranina. Do tego jedzą całkiem sporo warzyw – pomidorów, bakłażanów i papryk.

Kuchnia marokańska to miks wpływów wielu kultur, od typowo arabskich, przez afrykańskie, po europejskie. Mimo iż na potrawy w Maroko głównym wpływ miał tutejszy lud Berberów oraz po części także Arabów, to swoją cegiełkę przyłożyli okupanci. Dlatego w kuchni marokańskiej można odnaleźć typowo brytyjskie, hiszpańskie czy francuskie smaki. Wraz z nimi do Maroko przywędrowała oliwa z oliwek, same oliwki czy też cytrusy. Z Francji wzięły się słodkie rogaliki oraz kawa z mlekiem na śniadanie. Jest też mnóstwo potraw, które wywodzą się typowo z kuchni afrykańskiej. Wszystkich ich warto na pewno spróbować.

Mapa Maroko

Czego warto spróbować podczas wypoczynku w Maroko?

Meshvi – to rodzaj grillowanego mięsa, ryb czy warzyw na długich szpikulcach do szaszłyków. Podawane z kuskusem i harisą, czyli pastą z ostrych papryczek.

Pastilla – to z kolei rodzaj ciasta francuskiego, które jest nadziane mięsem drobiowym, wraz z kiszonymi cytrynami i migdałami. Do tego posypane – uwaga cukrem i cynamonem. Smakuje o dziwo dobrze, ale dla niektórych samo spróbowanie może być nie do przejścia.

Pastilla- nietypowe danie kuchni marokańskiej
Pastilla- nietypowe danie kuchni marokańskiej

Harira – znana ostra zupa, przygotowywana na mięsie, pomidorach i soczewicy z ciecierzycą. Potrawa bardzo syta i aromatyczna. Dobrze przyprawiona kuminem, kolendrą i szafranem oraz dodatkiem soku z limonki oraz co ciekawe daktyli.

Tadżin – to chyba jedna z najbardziej znanych potraw w Maroko. Dokładnie to rodzaj gulaszu, który przygotowuje się w specjalnych glinianych naczyniach – tajin. Zazwyczaj to jagnięcina lub kurczaka wraz z towarzystwem kiszonych cytryn, migdałów i daktyli. Serwowane z kaszą kuskus albo chlebkami pita.

Tadżin z warzywami i cieciorką - jedna z tradycyjnych potraw w Maroku
Tadżin z warzywami i cieciorką – jedna z tradycyjnych potraw w Maroku

Kuskus – tak to również może być osobna potrawa, którą warto spróbować w Maroku. Wariacji podawana kuskusu jest pełno, od opcji z mnóstwem warzyw, po dodatek mięsa, świeżych ziół czy nawet rodzynek i cynamonu. Kompletnie obce nam smaki, których możemy doznać akurat w tej części Afryki.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Atrakcje Kapsztadu
  • Atrakcje Johannesburga
  • Kuchnia południowoafrykańska
  • Atrakcje RPA – co kryje Południowa Afryka?
  • Niezwykłe zwierzęta Madagaskaru

Kategorie

  • Afryka północna
  • Afryka południowa
  • Afryka Środkowa
  • Egipt
  • Madagaskar
  • Maroko
  • RPA
©2023